55 BENEŠKI BIENALE

2013-09-11 05:00

11. – 12. september 2013, odhod ob 05.00 

Vabljeni na dvodnevno ekskurzijo v Benetke. Ogledali si bomo 56. Beneški bienale z osrednjo razstavo v Giardinih in Arsenalu z naslovom Enciklopedična palača, ki jo kurira Massimiliano Gioni. Na letošnjem Beneškem bienalu letos sodeluje 88 držav,  med njimi je tudi Vatikan. Največ zanimanja vzbujajo nemški, francoski in ameriški pavlijon, za ogled katerih je potrebno čakati tudi do uro.

cena: 140 €  / 100 € člani kluba

cena vključuje: prevoz Maribor – Punta Sabbioni (Benetke) - Maribor, cestnine, parkirnine,  1 x nočitev v dvoposteljni sobi z zajtrkom in takse.

doplačila: enoposteljna soba 20 €,  vozovnica za vaporetto, vstopnica za Bienale,

prijava: ob plačilu do 20. avgusta 2013 oz. do zasedbe prostih mest

informacije:  info@fotoklub-maribor.com

 

Program: samostojni ogled 55. Beneškega bienala in osrednje razstave Enciklopedična palača v Giardinih in Arsenalu. Slovenijo bo na Beneškem bienalu predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo. Delo formalno združuje slovenske endemične vrste in nacionalno arhitekturo, vsebinsko pa med drugim prevprašuje konstrukcijo nacionalne identitete in medsebojno dialektično vplivanje ideoloških postulatov in resničnosti. Slovenski paviljon je v Galeriji A+A, San Marco 3073.

56. BENEŠKI BIENALE, ENCIKLOPEDIČNA PALAČA

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895, ko so pripravili prvo mednarodno likovno razstavo. V tridesetih letih so se likovnemu bienalu pridružil še glasbeni, filmski in gledališki. Leta 1980 so ustanovili arhitekturni bienale, leta 1999 pa je debitiral še plesni bienale. Letošnji bienale (1. junij -24. november 2013), poimenovan Enciklopedična palača (Il Palazzo Enciclopedico), kurira Massimiliano Gioni. Osrednja razstava je kot vedno v centralnem paviljonu v Giardinih in Arsenalu, kjer bo predstavilo dela 150 umetnikov iz 37 držav. Nacionalni paviljoni so razsejani po vrtovih (Giardini), ostali, tako kot slovenski, pa po mestu Benetke. Vseh skupaj jih bo letos kar 88. Med temi je tudi 10 novih držav (Angola, Bahami, Kuvajt, Kosovo, Paragvaj …). Massimiliano Gioni želi z razstavo ne le predstaviti nabor sodobnih umetnikov, temveč se osredotočiti predvsem na njihove kreativne tendence. Tako razstava izhaja iz vprašanja, kaj je umetnikov svet danes, in išče povezave ter razmerja med različnimi umetniškimi svetovi. Razstava bo predstavila dela sodobnih umetnikov in umetnine iz preteklosti, različne reference ter dela, ki niso pojmovana za umetnine, vendar so del spodbud za imaginacijo in sanje onstran realnosti – sanje drugačne stvarnosti. Ideja za naslov razstave izvira iz modela utopičnih sanj Marina Auritija, ki ga je leta 1955 prijavil patentni pisarni ZDA. Upodobil je Enciklopedično palačo – imaginarni muzej, ki pomeni hišo svetovnega znanja.