ČEŠKI KRUMLOV

2017-09-01 07:41

Pozdravljeni,

 
 
sprejemamo prijave za fotografsko delavnico v Češkem Krumlovu, v času od 1. - 3.9.2017.
 
Strošek: prevoz, prenočišče+zajtrk, texse... znaša za člane kluba 140 EUR ob gotovinskem plačilu, z nakazilom na TRR in drugi 170. Možno plačilo na dva obroka. Prvi obrok 70 EUR ob prijavi, drugi 14 dni pred odhodom. Nastanjeni bomo na eni od najboljših lokaciji v mestu, preko mostu, do najbližje pivnice :)! 
 
Prijave na: info@fotoklub-maribor.com, do zasedbe prostih mest. 
 
O mestecu:
 
Južnočeško mesto ob Vltavi je nekaj posebnega. Mestno jedro, ki ga ovija najdaljša Češka reka, ima izjemno arhitekturo, ki ni bila poškodovana v vojni, nad njim pa bohoti mogočen grad. Zaradi omenjenega je mesto pod zaščito Uneskovo zaščito kot svetovna dediščina.
 
Po legendi naj bi prišlo ime Krumlov iz nemških besed »Krumme Aue«, kar naj bi se prevedlo kot »ukrivljeni travniki«, tako namreč izgleda staro mestno jedro, ki ga uvija Vltava. Le-to se je ohranilo celih pet stoletij, tako da ni nič čudnega, da mesto privablja čedalje več turistov. Za zgodovinsko pomembno mesto je bil Češki Krumlov razglašen že leta 1963, od leta 1992 pa je pri UNESCU označen kot zgodovinski spomenik svetovne veljave.
 
Mesto se deli na dva glavna dela, to je Latran, območje pod gradom ter območje na drugi strani reke Vltava, ki samo jedro tudi obdaja. Samo jedro vsebuje preko 300 zgodovinskih zgradb, od starega mlina, fotografskega muzeja, orožarnice, pivovarniške ulice, do cerkva in trgov.
 
Nad mestom je na vzpetini mogočen grad, od katerega je na Češkem večji samo v glavnem mestu Pragi. Grad izvira iz 14. stoletja, v njem pa najdemo elemente gotike, visoke gotike, renesanse in baroka. Grajski kompleks sestavlja štirideset zgradb in drugih prostorov, nameščenih okoli petih grajskih dvorišč, tako da je v njem več muzejev in galerij, poleti pa se na grajskem dvorišču odvijajo razni koncerti in drugi kulturni dogodki.