DELAVNICA PORTRETNE FOTOGRAFIJE

2015-11-14 10:00

Naša delavnica se izvaja v sproščenem in zabavnem vzdušju, saj je osnovni pogoj za dobro portretno fotografijo sproščenost modela in fotografa in medsebojno zaupanje. Posvetili se bomo svetlobi, kako jo nadzorovati, kao medelirati z naravno svetlobo, bliskavico in studijsko osvetlitevijo.

Izobraževanje na delavnici poteka na podlagi praktičnih primerov, praktičnega  dela, fotografiranje portretov na prostem in v studiu.  

Toda kaj je portret ? Preprost dokument posnet  v fotografski kabini ? Da.  Set up portret v studiu? Da. Posnetek  starca ali srčkan otrok? Da. To je vse to in še veliko več  boste izvedeli na delavnici.

Med praktičnim delom se boste seznanili kaj je portret, kaj fotografski portret razkriva, kaj želimo predstaviti, razkriti dušo, karakter, osebnost portretiranca?    

 

Program delavnice:

Konceptualni, avtorski in modni pristop fotografskega portretiranja.

Priprava modela, psihološki sprostitveni razgovor, vzpostavitev  zaupanja med modelom in fotografom. Sprostitev modela med fotografiranjem.

Vpogled v osnovne tipe svetlobe, kot so:  kakovost, količina, barva, kontrast, kako jo prepoznati in kako jo nadzorujemo , bodi si v studiu ali na prostem.

Uporaba studijske osvetlitve, modeliranje z mehko, trdo in »beatuty« svetlobo.

Uporaba različnih ozadij, kdaj in zakaj.

Praktični primeri in prakse različnih postavitev modela, scenarijev, načini osvetlitve. Različni tipi portreta,  položaj glave, telesa, rok.

Način ostrenja,  pomen globinske ostrine, nastavitve, kamere, izbira objektiva. Fotografiranje z različnimi goriščnimi razdaljami objektivov, kako se pri tem spremeni narava, izraz ter namera.

Praktično delo z modelom s studijsko in naravno svetlobo.  

   

Komu je delavnica namenjena:

da se zanimate za fotografski portret,

da se želite naučiti nekaj več o svetlobi in kako jo izkoristiti,

izvedeti nekaj več o studijski fotografiji,

razmišljate o nakupu lastne studijske luči in bi želel  imeti uvod v studijsko fotografijo  

Želite izvedeti, kako posneti  dobre portrete uporabo naravne / razpoložljive svetlobe,  dodatno osvetljevanje z bliskavico.

 

Kaj potrebujete:

Za delavnico potrebujete DSLR  fotoaparat , priporočljivo je, da imate polega zoom objektiva še 50 mm ali 85 mm objektiv,  

Stativi niso potrebni, škodi pa ne.

Zaželeno je, da obvladate elementarno tehniko fotografije, da ste seznanjeni s svojimi osnovnimi nastavitvami fotoaparata, kot so zaklop, zaslonke in ISO.

 

Delavnico vodi priznan portretni  fotograf Branimir Ritonja.

https://branimirphotography.wix.com/branimirritonja

 

Temnin: 30 maj, od 10 do 16 ure, vmes odmor za kosilo.

Kraj: Atelje fotokluba maribor, Splavarski prehod 3,

Število udeležencev je omejeno na 8.

Prijave: Fotogalerija STOLP, Židosvka ulica 6, Maribor ali na info@fotoklub-maribor.com

Cena: 50 EUR (člani kluba 30).