PRAGA - STREET PHOTO

2014-03-28 00:00

Trednevni foto izlet v Prago

Termin: 28 - 30 marec 2014

Odhod iz parkirnega prostora na Glevnem trgu v Mariboru, ob 06.00 uri, 28.3.2014

 

Praga je eno od najlepših evropskih mestarhitekturno izstopajo Hradčani, nekdanji dvorec čeških kraljev, sedaj pa sedež češkega predsednika. Projekt prenove je v času predsednika Masaryka izdelal znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Velika zasluga arhitekta Jožeta Plečnika je, da je prevzel obnovo praškega gradu, ki je pričakal konec prve svetovne vojne v obupnem stanju razpadanja kot prava priča zanemarjanja čeških zgodovinskih spomenikov s strani avstrijske uprave. Plečnik je bil v odličnih odnosih s predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice (ohranjena so številna pisma med njima). Imenovan je bil za grajskega arhitekta. V namen obnove celotnega kompleksa Hradčanov je tam organiziral stavbarsko delavnico in jo predal v upravljanje svojemu bivšemu učencu arhitektu Ottu Rothmayerju. Obnova je stekla dokaj hitro, vendar z mnogimi problemi zaradi komunale, cest, vodovoda, kanalizacije, elektrike, ki jih v Pragi ni bilo.

Praga (češko Praha) je glavno mesto in z 1,2 milijona prebivalcev (2004) obenem največje mesto na Češkem. Leži ob reki Vltavi in je kulturno ter ekonomsko središče Češke. Zemljepisno leži v osrednjem delu Evrope na Vltavi, ki je pritok reke Labe na sredini češke kotline.

Ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani (Hradčany) in Malá Strana na levem ter Staré Město in Nové Město na desnem bregu Vltave, ki je v preteklosti mesto že večkrat poplavila. Ob zgraditvi železniškega omrežja leta 1848 se je pričelo mesto hitreje razvijati. 

 

Prago so v drugem delu 9. stoletja ustanovili češki kralji. Mesto je vzcvetelo v 14. stoletju, ko je na oblast prišel Karel IV., ki je ukazal izgradnjo Novega mesta, Karlovega mostu, katedralo sv. Vida (najstarejšo gotsko katedralo v Evropi) na praškem gradu ter Karlovo univerzo, najstarejšo univerzo v nadalpski srednji Evropi. S tem je postala Praga tretje največje evropsko mesto.

Z združitvijo štirih manjših trgov leta 1784 je Praga končno postala mesto. Združili so se Hradčani (območje gradu), Malá Strana (Manjše mesto, južno od gradu), Staré Město (Staro mesto) in Nové Město (Novo mesto). Mesto se je še bolj povečalo s pridružitvijo krajev Josefov v 1850 in Vyšehrad leta 1883, katerima se je leta 1922 pridružilo še 37 občin. Tako je Praga tistega leta štela rekordnih 676 tisoč prebivalcev. V mestu je bila tudi manjšina 50.000 Judov, ki so med 2. svetovno vojno većinoma umrli kot žrtveantisemitizma.

 

Mi se bomo osredotočili na fotografiranje.

Sprehodili se bomo po predelih mesta NOVY SVET,  HRADCANA ZiZKOV , MALA STRANA,  pa okrog KARLOVOG MOSTA.

 

Po želi pa še fotografske galerije in muzeje:

Ceski dom fotografije,

Ulica Revolucni,

 

Atelje Jozefa Sudka

Ujezd 432/30

 

Galerija Langhans

Vodickova ulica,

  

Foto Skoda,Vodickova ulica

 

PAZDER,

Vodickova ulica

 

Zatim galerija Leica

Skolska ulica,centar,

 

Strošek prevoza s kombijem Maribor - Praga - Maribor, cestnine, parkirnine,  2 x nočitev z zajtrkom v hotelu *** in takse, znašajo za člane fotokluba maribor, s plačano članarino, 110 EUR, doplačilo za enoposteljno sobo 40 EUR.

Prijave v Fotoklubu Maribor v času uradnih ur ali v Fotogaleriji STOLP v času obratovalnega časa. Za prijavo se šteje plačilo. Ponudba velja le za člane FK Maribor.

Izlet se izvede ob zadosnem številu prijav. 

Nekaj fotografij našega kolega Stanka Abadžića:  

https://sabadzic.net.amis.hr/portfolio-prague.html